Gönderen Konu: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru  (Okunma sayısı 3181 defa)

merttt9

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1317
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« : 18 Aralık 2010, 00:46:41 »
konuyu bıçak bölümüne yazmadım orası boşu boşuna kirlenmesin diye çünkü sadece bir cümlelik soru sorcam
bıçakların keskin olduğunu sadece kağıt keserekmi anlıyorsunuz yani keskinlik derecesi veya ne kadar köreldiğini anlamak için kağıt testi en iyi çözümmüdür,mesela bilgisayar yazıcının A4 beyaz kağıdını alıp onu keserek yapılan test yeterlimidir,birde bütün bıçaklar için  yöntem aynıdır değilmi,soru biraz garip kaçarsa ben fazla bilmediğim için ve sadece kağıt kesenleri gördüğüm için bu soru aklıma geldi

Berke Boyacı

  • Ziyaretçi
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2010, 01:00:19 »
Biraz sonra söyleyeceklerimi yanlış anlamayın ama bu sıralar forumda araştırmadan mesaj yazan üye sayımız oldukça fazlalaştı. Tekrar ediyorum lütfen yanlış anlamayın. Bu bahsettiğiniz konular forumumuzda defalarca tartışıldı paylaşımlar yapıldı bilgiler verildi. Biz bu bilgileri araştırmazda aklımıza gelen her soruya bir konu açarsak gerek siz gerek ben gerekse bir başkası. Bu forumda koskocaman bir kaos ortamı oluşur ve kimse aradığı bilgilere ulaşamaz. Sırf siz ben veya bir başkası konuları araştırmaya üşeniyor diye. Konuları araştırarak bulmak isteyen arkadaşlar için zorluk çıkarmaya hakkımız yok...

Kısacası şu. Siz okursunuz araştırırsınız kafanızda gene bir soru işareti kalır, Ya ben şunu şöyle anlamadım dersiniz bilgisi olanlarda anlatabileceği kadarıyla anlatmaya çalışır. Benim düşüncem bu yönde. Umarım kimseyi kırmamışımdır.

Cevaplara gelince... Pirinç testi diye bir hadise var... pirinç çubuk testi adı altında arama yaparsanız istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. A4 meselesi ise. Bir bıçağın kağıdı kesmesi o bıçağın ağzının pürüssüzlüğü ile ilgilidir... Keskinliğe ağız yapısı önemli bir faktördür... Ağzı 45 dereceyle bilenmiş bir bıçaktan güzel bir mutfak bıçağı olur ama çok daha geniş açılı bilenmiş bir bıçaklada güzel tahta yontarsınız...

merttt9

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1317
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2010, 01:20:54 »
sağol
pirinç çubuk testi olarak aratıcam

Berke Boyacı

  • Ziyaretçi
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2010, 01:26:20 »
Yardımcı olabildiysem ne mutlu  ;D

emin albayrak

  • Genel Yönetim
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 2579
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #4 : 20 Aralık 2010, 13:25:06 »
Biraz sonra söyleyeceklerimi yanlış anlamayın ama bu sıralar forumda araştırmadan mesaj yazan üye sayımız oldukça fazlalaştı. Tekrar ediyorum lütfen yanlış anlamayın. Bu bahsettiğiniz konular forumumuzda defalarca tartışıldı paylaşımlar yapıldı bilgiler verildi. Biz bu bilgileri araştırmazda aklımıza gelen her soruya bir konu açarsak gerek siz gerek ben gerekse bir başkası. Bu forumda koskocaman bir kaos ortamı oluşur ve kimse aradığı bilgilere ulaşamaz. Sırf siz ben veya bir başkası konuları araştırmaya üşeniyor diye. Konuları araştırarak bulmak isteyen arkadaşlar için zorluk çıkarmaya hakkımız yok...

Kısacası şu. Siz okursunuz araştırırsınız kafanızda gene bir soru işareti kalır, Ya ben şunu şöyle anlamadım dersiniz bilgisi olanlarda anlatabileceği kadarıyla anlatmaya çalışır. Benim düşüncem bu yönde. Umarım kimseyi kırmamışımdır.

Cevaplara gelince... Pirinç testi diye bir hadise var... pirinç çubuk testi adı altında arama yaparsanız istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. A4 meselesi ise. Bir bıçağın kağıdı kesmesi o bıçağın ağzının pürüssüzlüğü ile ilgilidir... Keskinliğe ağız yapısı önemli bir faktördür... Ağzı 45 dereceyle bilenmiş bir bıçaktan güzel bir mutfak bıçağı olur ama çok daha geniş açılı bilenmiş bir bıçaklada güzel tahta yontarsınız...


Berke bu sen misin ??? :o

kısa zamanda çok yol kat ettin sevgili kardeşim. seni tüm samimiyetimle tebrik ediyorum :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

circassian

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1074
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #5 : 20 Aralık 2010, 14:46:49 »
pirinc cubuk testinin bicagin keskinligi ile direkt bir alakasi yoktur. Bu test agiz dayanimindan yola cikarak isil islemlerin ( su verme ve menevis ) ne kadar basarili - ya da basarisiz - oldugunu gosterir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Berke Boyacı

  • Ziyaretçi
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #6 : 20 Aralık 2010, 14:51:13 »
Ama arkadaş körelmeyle ilgilide soru sormuş Burak abi. Ben ondan pirinç testinden bahsettim...

circassian

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1074
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #7 : 20 Aralık 2010, 14:53:04 »
ok, benim hatam olmus
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

  • Moderatör
  • Kahraman Üye
  • *
  • İleti: 6068
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2010, 09:35:16 »
Berke'ye katılıyorum. Keskinlik ağız dayanımıyla alakalı bir konu değil. Ağız dayanımını pirinç çubuk testiyle tam olarak anlamak mümkün değil ama en azından normal yük altında ağızın iş göreceğine dair bir fikir verir. Ağız dayanımını test etmenin en güzel yöntemi bıçağın amacına uygun kullanımı sonunda ağızı incelemek benim için.

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1074
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2010, 11:49:04 »
Pirinc  cubuk testi bicagin en ince yeri olan agzi uzerinde yapilan bir esnetme -tokluk - testi degil mi? dolayisi ile de bir nevi bicaga yapilan isil islemlerin -ozellikle de menevisin - basarisinin test edilmesi olarak gorulebilir. Keskinlikle ne alakasi var ben anlamadim hala ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Atom Karinca

  • Özel Üyeler
  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #10 : 21 Aralık 2010, 11:55:25 »
Soruda da biraz karışık gibi, ama benim anladığım keskinlik ölçümü ile alakalı bir soru.
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2010, 11:58:40 Gönderen: Atom Karinca »

ferroburak

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 514
  • Meslek: Uçak mühendisi
  • Yer: ankara
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #11 : 21 Aralık 2010, 13:26:53 »
Kolunu tıraş edebiliyorsan keskindir, yüzünü tıraş edebilirsen yada daha iyisi kopmuş bir saç teli kuvvet uygulamaksızın bıçak ağzına değdiğinde ikiye bölünüyorsa daha da keskindir.

Berke Boyacı

  • Ziyaretçi
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #12 : 21 Aralık 2010, 15:17:09 »
Arkadaşın sorduğu sorular şunlar benim anladığım kadarıyla...

Bir bıçağın keskinliğini nasıl test ederim ?
Bir bıçağın ağız dayanımını nasıl test ederim ?
Söyleyeceğiniz yöntemler bütün bıçaklarda aynımıdır ?

merttt9

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1317
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2010, 03:48:51 »
yukarıda yazılanlar güzel,bende konu aratması yaptım pirinç testi diye bahsi geçmiş ama
biraz daha detaylı sorucak olursam
mesela elimizde hazır ve bitmiş bir bıçak var,yani her işlem görülmüş artık çarşıda satılan bıçaklar gibi hazır ve düzgün şekilde elimizde duruyor
şimdi bundan sonra bu bıçak ya elimizde hiç kullanılmadan süs için durucak veya bir ağaç dalı olsun bir tahta parçası olsun bunları yontmada kullanılıcak,yani sonuçta kullanmış olucaz
1) sıfırken hiç kullanılmamışken bıçağın keskin yeri ne derecede kesiyor,mesela A4 kağıdını alıp 2 ye bölmeye çalışırken jilet gibi hiç takılmadan keseni olur,yada kağıdı keserken takılarak durur yani zor keser
bunun için A4 kağıdının dışında ne kullanılabilir veya A4 kağıdı yeterlimidir,bilgisayar yazıcısı kağıdı beyaz kağıt yani
2)mesela tahtayı yonttuk yani kullandık,peki sonrasında keskin kısımda deforme varmı veya keskinlikte ne kadar azalma körelme olmuş,keskinlikte azalma olmuş bunun için yine A4 kağıdı yeterlimidir

bu pirin testi hangi aşamada kullanılır pek anlayamadım vede pirinci nereden bulucam google baktım göremedim pirinç çubuğu nerede satılır

teşekkürler









ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 808
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #14 : 22 Aralık 2010, 11:26:57 »
yukarıda yazılanlar güzel,bende konu aratması yaptım pirinç testi diye bahsi geçmiş ama
biraz daha detaylı sorucak olursam
mesela elimizde hazır ve bitmiş bir bıçak var,yani her işlem görülmüş artık çarşıda satılan bıçaklar gibi hazır ve düzgün şekilde elimizde duruyor
şimdi bundan sonra bu bıçak ya elimizde hiç kullanılmadan süs için durucak veya bir ağaç dalı olsun bir tahta parçası olsun bunları yontmada kullanılıcak,yani sonuçta kullanmış olucaz
1) sıfırken hiç kullanılmamışken bıçağın keskin yeri ne derecede kesiyor,mesela A4 kağıdını alıp 2 ye bölmeye çalışırken jilet gibi hiç takılmadan keseni olur,yada kağıdı keserken takılarak durur yani zor keser
bunun için A4 kağıdının dışında ne kullanılabilir veya A4 kağıdı yeterlimidir,bilgisayar yazıcısı kağıdı beyaz kağıt yani
2)mesela tahtayı yonttuk yani kullandık,peki sonrasında keskin kısımda deforme varmı veya keskinlikte ne kadar azalma körelme olmuş,keskinlikte azalma olmuş bunun için yine A4 kağıdı yeterlimidir

bu pirin testi hangi aşamada kullanılır pek anlayamadım vede pirinci nereden bulucam google baktım göremedim pirinç çubuğu nerede satılır

teşekkürler

Mert kardeşim, kağıt kesme nasıl yapıldığına bağlı olarak farklı şeyle anlatır:

1. Saptan uca kesme: bıçağı sapa yakın kağıda dayayıp, bıçağı çekerek kağıttaki kesiği ilerletirsin, uca gelince kesme biter. Ağızda kağıda takılmaya neden olacak çentik ya da iyice körlenmiş noktalar olup olmadığını gösterir. Ağzın kağıda girdiği açıyı derece derece daraltarak, kağıda girmez duruma getirebilir, ağız geometrisi hakkında göz kararı fikir sahibi olabilirsin.

2. Push cut: saptan uca kesme testinden başarılı geçmiş bir ağzın çeşitli bölgelerinin keskinliğini test edebilirsin. Ağzın test edilecek bölgesini kağıda dayar, bilek aynı pozisyonda kilitli olarak kağıdı çekersin (testin adı bıçağı itmekten geliyor, ama sonradan bakmışlar ki, bıçağı sabit tutup kağıdı çekince tüm kesim sırasında test edilen noktanın 1-2mm civarında kalmak daha kolay). Kağıdın direncinden el kararı bölgenin keskinliği konusunda (en azından, diğer bölgelerle karşılaştırmalı olarak) fikir sahibi olursun. El kararı = algı olduğundan bıçaktan bıçağa değişir, bıçağa alıştıkça daha iyi fikir sahibi olursun.

3. Asılı kağıt: saptan uca kesmenin iyice keskinlik gerektiren bu cinsinde, kağıt bir kancaya takılır, bıçak sapa yakın yerden, kancanın 1cm yanından dikine kağıda sokulur, bastırarak ve yavaşça çekerek uca gelene kadar kadar kesilir. Et kalınlığı az bıçaklarda kesim S şeklinde yapılmaya çalışılır.

Bu testlerden başarılı çıkması için kağıt inceldikçe ağzın keskinliği artmak durumundadır. A4 ile testten geçen bıçak gazete kağıdı ile geçemeyebilir.

Kağıt kesme testlerini kağıdı çeşitli açılarda keserek tekrarlı yapmak daha yararlı: bazı kağıtların dokusunda yön var.

Traş testine gelince, onun da normal ve "hair popping" ayrımı var. Normali bildiğimiz ağzı dayayıp kılları kökten alma olayı. "Hair popping" de ağız değil, bıçağın yanağı deriye dayanır, kılların çıkış yönünün tersinde bıçak hareket ettirildiğinde kılların küçük de olsa bir bölümü kesilir. Çok kasmama rağmen, bu son testi geçecek komple bir bileyleme yapamadım. Ağzın bir bölümü bu testi geçebiliyor, ama istikrarlı olarak tüm ağzı bu şekilde bileylemek mümkün olmadı. :(
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

merttt9

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1317
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #15 : 22 Aralık 2010, 12:35:11 »
sağol herkesede teşekkür
konu içlerinde pirinç testi deniyor onuda yukardaki maddelerdeki gibi yazarmısınız
pirinç çubuğu nerden bulunur hatta resmi varmı vede onda ne şekilde test yapılıyor

konu içlerinde çoğunda pirinç testi yaptım diye yazmışlar ama detayı göremedim

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 808
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #16 : 22 Aralık 2010, 16:42:24 »
sağol herkesede teşekkür
konu içlerinde pirinç testi deniyor onuda yukardaki maddelerdeki gibi yazarmısınız
pirinç çubuğu nerden bulunur hatta resmi varmı vede onda ne şekilde test yapılıyor

konu içlerinde çoğunda pirinç testi yaptım diye yazmışlar ama detayı göremedim

Mert kardeşim, ana sayfadan "Metalurji" bölümünü seç, detaylı bilgi "Pirinç çubuk testi" başlığı altında var. Pirinç çubuğa gelince, ağzı çubuk üstünde yuvarlayarak esnemesini kontrol etmek için diye biliyordum, bıçak yapmadığımdan çok ilgilenmemiştim daha önce. O başlık altında pirinç çubuk ile yine birkaç test yapılabileceğini gördüm. Eklediğim bir video var o konuda, adam testi (yuvarlayamadığından bölge bölge ilerleyerek) plastik çakmağın yuvarlak tarafıyla yapıyor.

Temel test, ağzın altından yuvarlak bir cisimle bastırınca üstünden bakarken hafif bombelendiğini, bastırmayı bırakınca normale döndüğünü görmek. Isıl işlem hatalarını anlamak için bir test. Sertleştirmede sorun varsa ağız normale dönmüyor, çentik olarak kalıyor. Menevişlemede sorun varsa bombelenmiyor, fazla güç harcayınca da parça kırılıyor. (Videodaki adam, plastik çakmakla elindeki bıçaktan göstermek için parça kırıyor).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emrekipmen

  • Moderatör
  • Kahraman Üye
  • *
  • İleti: 6068
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #17 : 22 Aralık 2010, 17:23:32 »
Pirinç çubuk testi aslında herhangi bir yuvarlak malzeme ile yapılabilir, yani bir tokai çakmağın yuvarlak kenarı, yuvarlak bir tükenmez kalem, bir inşaat çivisi vs. herhangi bir şey olur. Çapı 5-6 mm gibi herhangi bir malzemeye ağızın en ucu küçük bir dalgacık şeklinde yukarıya esneyeceği kadar (abartılı değil yani) sadece ağız kısmı bastırılır, bu dalgacığı sabit tutacak şekilde tüm ağız çubuğun üstünde çekilir. Bu dalgacık dediğim esneme eğer ağızda yamukluk şeklinde kalmışsa büyük ihtimal bıçak düzgün sertleştirilmemiştir, ya su verme ısısında yeterince tutulmamıştır, ya da yeterince ısıya çıkılmamıştır, ya da yeterince hızlı soğutulmamıştır, ya da abartılı yüksek ısıda meneviş yapılmıştır. Eğer ufak yarım daire şeklinde esnemeden çentik çentik kırılıyorsa büyük ihtimal menevişleme yapılmamış ya da aşırı düşük ısıda meneviş yapılmıştır, esneyip çentiklenme yapıyorsa bu durumda bıçağın ağız kalınlığı taşlama türü için aşırı düşük olabilir. Esneyip sonra homojen yarım daire değil de düzensiz şekilllerde çentikler görüyorsanız büyük ihtimal bıçak yapılırken aşırı ısılar görmüş, tane büyümesi olmuştur, normalizasyon düzgün yapılmadığında pirinç çubuk testinde genelde bu tip çentiklenme görülür...

Bu test keskinliği veya ağız dayanımı hakkında çok bir fikir vermez, sadece ısıl işlemi düzgün yapılıp yapılmadığı konusunda bir fikir verir. Ancak ağız dayanımı konusunda en önemli kriter ısıl işlemin doğru yapılması olduğundan en azından elinizdeki bıçağın çeliğinin sunduğu performansın tamamını yansıtıp yansıtmadığını anlayabilmeniz için bu testin bizim gibi bıçak meraklılarınca bilinmesi ve uygulanması kanımca çok önemlidir....

Test ile ilgili bir foto:

Resim Michael Blank'ın (http://www.michaelblank.at/) http://www.flickr.com/photos/klingenschmiede/ albümünden alınmıştır.
Not: testte bir bıçağın ağzını bu açıda abartılı bastırırsanız ne kadar iyi bir bıçak, ne kadar iyi ısıl işlem olduğundan bağımsız bıçağın ağzında çentik olur. Sadece bıçak ağzında bir esneme olana kadar bastırmak bunun ötesine ağzı zorlamamak lazım...
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2010, 18:25:50 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

  • Özel Üyeler
  • Kahraman Üye
  • ***
  • İleti: 1317
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçak Keskinliği ile ilgili soru
« Yanıtla #18 : 22 Aralık 2010, 21:21:48 »
bütün bilgiler güzel sağolun