Bıçak Sanatı - Forum

Dövme balta ve sap yapımı

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
Dövme balta ve sap yapımı
« : 29 Mayıs 2014, 19:39:21 »
Merhaba arkadaşlar;
Dövme işine çok aşina değildim ama ufak ufak ısınma turlarına başladım sayılır.
Rasim ustaya gittim kendisi çok iyi karşıladı beni ve cidden samimi birisi sohbetide çok güzel gönlüde geniş şekilde yardımcı oldu.
Kendisine istediğim şekilde doğada kullanmak için olabildiğine hafif,sağlam,kullanım şekli fazla bir balta istediğimi söyledim bir örnek gösterdi sadece ufak tefek eklemeler istedim.
Bunlarda soyma amaçlı baltanın iç kısmının boş olması ayrıca birşeyler çakmak için arka tarafının 1 cm geniş bırakmasını kalan işi ve parçanın genel görüntüsünü kendisi belirledi.
Aradan 1 hafta geçti sulamadan önce görüştük gittim beğendim orada güzelce suladı son haline getirdi.Vakit buldukça yanına gidip birşeyler öğrenmeye çalışacağım.
Gelelim sonuca benim için gerçekten ideal bir araç ortaya çıktı hem görsel hem işlevsel olarak beğendim.Ramim abimize,ustamıza çok teşekkür ederim.Ayrıca kendi çalışmalarını inceledim,nefis:)

Balta sapınıda ben yaptım ilk deneyimim ama ellerim bu tarz işlere doğuştan yatkındır 1-2 gün arayla boş zamanlarımda sapıda ortaya çıkarttım.
Sap için kayın ağacı kullandım.

Resimler aşağıdaki gibidir.

Kullandığım malzemeler;
5*5 60 cm kayın ağacı
orto boy bir törpü,testere ,kurşun kalem,varsa dremel,kalın cam çivisi vb,paraşüt ipi (paracord),çeşitli boylarda zımpara buna siz karar verin ama son zımpara ne kadar ince olursa o kadar güzel yüzey elde edersiniz.Tabi en çok gereken sabır ve hesaplayarak çalışma acele etmemek lazım ve balta keskinse ucuna kağıt bant yapıştırın el becerisi az olanlar bunu uygulasın önce sağlık.
Bunlarda sap yapım aşamaları;

Buraya kadar genel hatları ortaya çıkarttım ve baltayı sabitlemeye geldi sıra yani kama çakmaya.
Burada kama çakacağınız yeri o ebata uygun bir testereyle sapın baltaya gireceği yere kadar kesiyoruz ve oraya kama çakıyoruz kamayı çakmadan önce biraz ıslatın hatta birkaç dakika suda kalsın çaktıktan sonra güzelce şişer sağlam olur.Fazlada suda bırakmayın çürütebilir.

Kama çaktıktan sonra artık son detaylara geldik burada ben tamamen kendi doğaçlama şeklimi ve kullanım biçimimi belirledim ve ince detaylara giriştim.Tutacağım yerleri kendi avuç içime göre ve parmak bitiş ve kavramama göre ayarladım.

Üstteki resimde balta boyunun aslında hesaplanmasını gösteriyorum diyelim kolun içinden yani dirsek kıvrımından itibaren parmak ucuna kadar olan mesafe kişisel balta için ideal ölçü denilebilir.Benim amacım maksimum hafiflik ve maksimum ergonomi ayrıca maksimum kullanım alanını elde etmekti ki bunu fazlasıyla Rasim usta başta olmak kaydıyla başardık.

Baltanın sapındaki ip paraşüt ipidir (paracord) bilmeyenler için hem sağlamdır hemde bu ip ayrıca içinde 7 ip barındırır hatta her biride ayrıca 3 e bölünebilir.Bu ip son derece sağlam ve kullanışlıdır.Doğa şartlarında büyük yardımları dokunur.
Ben baltanın sapında bunu neden kullandım hem bir yere asmak hemde sağlık boyutunu düşündüm.
Gördüğünüz gibi baldırımın genişliğindne birada daha uzun bir ip kestim ve balta sapına bunu bağladım ama kolay çözülebilecek şekilde.
Neden? Balta kullanırken başınıza gelebilecek kötü şeyler var.Olmaz demeyin!Balta en çok bacak yaralanmalarına ve el,parmak kesme koparmasına kadar giden çeşitli ve tehlikeli yaralanmalara sebep oluyor.Kısaca siz baltayı kaçırıp bacağınıza vurdunuz ve damar tendom gibi ciddi yara aldınız o zaman bu ipi çıkartıp en azından kan akışını veya kaybını azaltırsınız yada canınız sıkıldı ipin içindeki damarlarla derede vb yerde balık avlarsınız:)

Buda gala:)
Resimde baltam,bora barbary lion ve ateş yakmak için magnezyum plaka aslında ondada ufak bir değişiklik yaptım sonra eklerim resmini tabi paraşüt ipim.

Biraz uzun yazdım umarım sıkmamışdır,daha iyileriyle devam etmeyi isterim bundan sonraki işim güzel bir deriyle kendi ellerimle baltaya bir kılıf yapmak.
Teşekkürler.

xx
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2014, 20:15:34 Gönderen: setnogrom »
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Dövme balta ve sap yapımı
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2014, 20:01:28 »
Ellerinize sağlık  :2up Rasim ustam balta hakkında biraz daha teknik bilgi verir.
Paracordla ilgili bilgide bilmeyenler için iyi olmuş  :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2014, 20:06:52 »
           Hayırlı olsun çok güzel olmuş. İkinizin de eline sağlık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2014, 20:09:17 »
Balta çok güzelmiş. Rasim ustanın ellerine sağlık. Sizde güzel tamamlamışsınız  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2014, 21:18:32 »

Yeni baltanız hayırlı olsun, model çok hoş olmuş. Ellerine sağlık Rasim ustam  :2up

« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2014, 21:24:08 »
Balta da anlatım da çok güzel olmuş efendim, Rasim Usta baltada döktürmüş bence yine, çeliği merak ettim bir de tek parçadan mı dövüm acaba balta gerçi kaynak olduğunu sanmıyorum ama, teknik bilgileri de Rasim Ustadan alırız güle güle kullanınız saygılarımla :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

magari

• 375
  • Serkan 1973
  • Meslek: Textil
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2014, 21:48:59 »
Harika olmuş , Baltada ek varmı acaba yoksa tek parçadanmı dövüldü ?

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2014, 08:29:28 »
Arkadaşlar yorumlarınız için çok çok teşekkürler. Kardeşim sende baltanı belasız kazasız iyi günlerde kulan inşallah  ;D.  Baltanın malzemesi 4140 ıslah çeliği. Evet balta tek parça dövme

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #8 : 30 Mayıs 2014, 09:36:19 »
Hepinize teşekkürler,Ben kolay olanı yaptım Rasim abimiz asıl işi yaptı.
@RSM57 abi inşallah ara ara uğrarım yanına.Ayrıca baltaya çok sulanan var :)

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2014, 10:06:26 »
çok güzel bir balta olmuş gerçekten. kamp aktivitelerinin vazgeçilmezi olacak cinsten. siz de güzel bilgiler paylaşmışsınız, ellerinize sağlık.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #10 : 30 Mayıs 2014, 19:51:51 »
Rasim Ustam bu ıslah çeliği nasıl bir çeliktir makas çeliği gibi birşey mi acaba  ::) daha önce duydum ama nasıl bir çelik hiç bilmiyorum :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #11 : 30 Mayıs 2014, 19:57:06 »
Rasim Ustam bu ıslah çeliği nasıl bir çeliktir makas çeliği gibi birşey mi acaba  ::) daha önce duydum ama nasıl bir çelik hiç bilmiyorum :)
Yanılmıyorsam 4140 adlı çeliği kullanıyor Rasim ustam içeriği şöyle
C                  Si                      Mn                  Pmax         Smax     Cr               Mo
0,38-0,45     0,15-0,40      0,50-0,80           0,035        0,035    0,90-1,20   0,15-0,30
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2014, 20:00:34 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2014, 08:34:51 »

Özgür kardeşim  Osman kurt kardeşimiz teknik özelliklerini yazmış sağ olunsun. Bu tür işlerde kullanılacak  ve dövmeye en uygun çelik budur. Evet makas çeliğine benzer bir malzeme. Makas çeliği ile de yapılır ama araya kaynak girer o zaman   ;)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
« Yanıtla #13 : 31 Mayıs 2014, 08:38:13 »
Hepinize teşekkürler,Ben kolay olanı yaptım Rasim abimiz asıl işi yaptı.
@RSM57 abi inşallah ara ara uğrarım yanına.Ayrıca baltaya çok sulanan var :)

xx

Her zaman beklerim kardeşim  ;D Baltanı iyi günlerde kulan ve ona sahip çık ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 31 Mayıs 2014, 09:01:53 »
Tüfek ve tabanca çeliği. :)
Okinawian

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #15 : 31 Mayıs 2014, 12:21:03 »
ellerinize saglık, güzel bir ekip işi olmuş. yalnız bana göre sapı biraz daha okşamak gerekiyor. hatlar biraz keskin olmuş. köşeleri yumuşatılırsa daha estetik olacakmış gibi geliyor bana. saygılar
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

« Yanıtla #16 : 31 Mayıs 2014, 13:40:50 »

Özgür kardeşim  Osman kurt kardeşimiz teknik özelliklerini yazmış sağ olunsun. Bu tür işlerde kullanılacak  ve dövmeye en uygun çelik budur. Evet makas çeliğine benzer bir malzeme. Makas çeliği ile de yapılır ama araya kaynak girer o zaman   ;)
Anladım Rasim Ustam, bilgi için çok teşekkür ederim ayrıca Osman'a da teşekkürlerimi sunarım :) O zaman Rasim Ustam makas çeliği gibi bir çelikse makastan çok çok daha kalın bir çelik oluyor değil mi bu tek parçadan dövebilmek için ::)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #17 : 31 Mayıs 2014, 13:42:40 »
:o bu çok ilgimi çekti Ustam, tüfek namlusu da mı denesek ne, verdimmi tornaya tamamdır  :D bu arada konudan uzaklaşmak istemiyorum ama aklıma takıldı sormadan da edemeyeceğim, acaba tüfek namlularına da su veriliyor mu ozamanUstalarım
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #18 : 31 Mayıs 2014, 13:51:12 »
Sizin ve Rasim Ustanın eline sağlık.Çok güzel olmuş.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #19 : 31 Mayıs 2014, 14:00:23 »
:o bu çok ilgimi çekti Ustam, tüfek namlusu da mı denesek ne, verdimmi tornaya tamamdır  :D bu arada konudan uzaklaşmak istemiyorum ama aklıma takıldı sormadan da edemeyeceğim, acaba tüfek namlularına da su veriliyor mu ozamanUstalarım
Sıradan bir tornacıda namlu açabilecek hassaslıkta takım var mıdır acep delik ölçü toleransları için aşağıdaki linklere bir göz gezdirmekte yarar var
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5801.msg113492#msg113492
http://www.aksan-tm.com/makale/delik_mil_toleranslari.php
http://www.sandvik.coromant.com/tr-tr/knowledge/drilling/getting_started/hole_tolerances/pages/default.aspx
http://www.sandvik.coromant.com/tr-tr/products/gundrills/pages/default.aspx
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2014, 14:03:47 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram