Bıçak Sanatı - Forum

Balta

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Balta
« : 08 Kasım 2010, 12:17:02 »
Eveet. Halen bu baltayı yapıyorum.

Bunu geçenlerde lazerde kestirmiştim. Grafik tablet üzerine 1/1 oranda elle çizdikten sonra çizimi vektöre dönüştürdüm ve Ck60 plaka kesimine dahil ettim.

Baltanın lazerle kesimden çıkmış hali.

Sonrasında ciddi bir iş yapmak istemediğim anlarda aklıma geldikce bunun ağzını büyük oranda açtım. Cuma günü ardını getireyim dedim. Önce ağzın iki tarafı da aynı açıda zımparalayıp ardından daha düşük bir açı ile iki tarafı biraz daha zımparalayıp ağzı dış bükey taşlamaya yakınlaştırmış oldum. Daha sonra da şerit zımparanın desteksiz kısmında taşlamaya gereken eğimi verdim. Aradaki köşeleri tamamen kaybettim.

Saptaki parmak oyuklarınının kullanışsız olduğunu görünce bunları düzledim. Sonra da sapı zımparalayarak köşelerini ortadan kaldırdım. Böylece sap çıplak haliyle de tutulur hale geldi. Son olarak sapın ucuna ip geçirmek için bir delik deldim.

Isıl işleme sıra gelince baltanın ağzını şalümo ile ısıtıp tuzlu su ve ardından yağda su verdim. Baltayı moplayarak temizledikten sonra yine şalümo ile menevişledim.

Balta 5,4 mm'lik Ck60'tan...

Soldaki kendi yaptığım zımba. Bundan pek de memnun kalmadığından daha sonra sağda gördüğünüz harfleri tedarik etmiştim.

Baltanın ağzını biledikten sonra 5x10'luk bir parçayı yarmayı denedim. Bir kütük üzerinde denemediğimden temkinli ve yavaş vurdum. Baltayı taşa vurmamaya çalıştım. Sonuç olumlu.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

karametal

• *
  • 34
  • www.karametal.com
    • www.karametal.com
  • Meslek: muhasebe ve satış
  • Yer: istanbul
Ynt: Balta
« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2010, 14:08:56 »
konu ismi dikkatimi çekti :)

eylem Bey biz mi vermiştik 5,40 plakayı :) hatırlayamadım. uzun zaman oldu görüşmeyeli bekleriz ...

çalışmalar süper ...
www.karametal.com
c60- c67 Susuz Çelik c75 Sulu Çelik Malzemelerin Satışını Yapmaktayız.
301 Yaylık Paslanmaz Çelikler aradığınız her türlü kalınlık ve genişliklerde malzeme mevcuttur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 08 Kasım 2010, 14:14:17 »
Evet bu sizin verdiğiniz plakadan. Bu çelik tipiyle ve kalınlığıyla görevine iyi de uydu. Şahsen ben memnun kaldım.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2010, 14:50:00 »
benim kukrinin de taşlama kısmı bitti gibi, 80 zımparadayım şimdi. ama canımdan can aldı hani...

eline sağlık Eylem, çok pratik bir iş olmuş...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2010, 17:02:34 »
Kolay gelsin diyeyim çünkü işin zor. O kukriden en az 80-100 gram talaş çıkmıştır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2010, 17:05:21 »
gerçekten çok zorlandım. değişen taşlama açısı bir hayli uğraştırdı beni. iki tarafın simetrisi vs. derken parmaklarım su toplamış  ;) 

en kısa zamanda bir fotosunu da yüklemeye çalışacağım.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #6 : 08 Kasım 2010, 17:55:57 »
Eylem çok güzel bir çalışma olmuş, çok cevval bir görüntüsü var :2up işlemler bitmedi sanıyorum, sap için birşeyler planlamışsındır sen, ama ne? Elin kolun dert görmesin. :2up

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #7 : 08 Kasım 2010, 18:02:03 »
eylem usta elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş baltanız güzel bir sap hak ediyor. tebrikler. :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 08 Kasım 2010, 21:38:43 »
Güzel olmuş ustam  :2up Bence de ip sargı çok güzel olacak bu projeye, yeni damgalar da çok temiz baskı yapıyor, güle güle kullanasın ...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 08 Kasım 2010, 21:43:59 »
Elinize sağlık, darısı başıma diyeyim :) Paracord güzel olacaktır.
Bu arada lazer kesimi plakayı aldığınız yerde mi yaptınız? 5mm bir plaka da ben kestirmek istiyorum da.
Saygılar,
TT

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 08 Kasım 2010, 21:55:36 »
Hayır, çelik tedarikçimizden aldığım plakayı lazerciye yollatım. Onlar da tarifim ve verdiğim dosyaları kullanarak kestiler.

Tek bir parça için uğraşmayın. Ya kabul etmezler ya da kabul ederlerse de alacakları tüm plakanın kesim fiyatından farklı olmaz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #11 : 08 Kasım 2010, 22:06:42 »
Hayır, çelik tedarikçimizden aldığım plakayı lazerciye yollatım. Onlar da tarifim ve verdiğim dosyaları kullanarak kestiler.

Tek bir parça için uğraşmayın. Ya kabul etmezler ya da kabul ederlerse de alacakları tüm plakanın kesim fiyatından farklı olmaz.

D2'de olsaydı burada kestirebileceğim bir yer var, üniversitede atıcılık takımındayken elimi vurduğumdan beri bu konulardan nefret eden babamın dış ticaret müdürü olduğu metal firması :(
Ama kendi yağımla kavrulmak zorunda olduğum için, hazır çelik temin etmişken imkanımız varsa kestireyim dedim. Yine de teşekkür ederim Eylem hocam.
Saygılar,
TT

karametal

• *
  • 34
  • www.karametal.com
    • www.karametal.com
  • Meslek: muhasebe ve satış
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #12 : 10 Kasım 2010, 16:13:50 »
 2,50       305   2000
 2,50       635   2500
 3,00       386   2500
 3,40       240   2500
 3,50       240   2500
 4,00       600   2500
 4,60       445   2500
 5,00       500   2500
 5,00       480   2500
 5,40       420   3000
 5,40       430   2500
 6,00       740   2500

susuz çelikler stoklarımızda mevcuttur ;)
www.karametal.com
c60- c67 Susuz Çelik c75 Sulu Çelik Malzemelerin Satışını Yapmaktayız.
301 Yaylık Paslanmaz Çelikler aradığınız her türlü kalınlık ve genişliklerde malzeme mevcuttur.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #13 : 24 Kasım 2010, 22:57:56 »
eylem eline saglık.  baltanın agız açısı ideale yakın olmuş. gerçekten hoş.  bu konuda eski bir yabancı kitapta balta bileylemek ile ilgili bir şeyler okumuştum. en idealinin balıksırtı şeklinde biten acı oldugu soyleniyordu. seninkiside ona yakın. su vermeden sonra guzel bir menevişde verdinmi evladiyelik olur işallah. bu arada sap kısmını metal dışı malzemeden duşunmezmıydin?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 24 Kasım 2010, 23:08:53 »
Baltadaki açı aslında eski sobalı günlerden aklımda kalanlar sayesinde şekillendi. Baltanın ağzını kesmekten daha çok kuru odunu kırmak (yarmak) için şekillendirmeye karar verince ulaştığım nokta bu oldu. Bıçağın ağzı daha dar açılı olsaydı yarmadan önce kütük içinde daha fazla ilerlemesi gerekecek, bu sırada da hızı kesilecekti.

Bunu şimdilik öncelikli işleri yapmak için bir kenara attım. Uzun süredir beni bekleyen bir iki iş var. Sonra belki ovengkol ile bu baltaya sap yaparım.

Baltanın sadece ağzını su verme sıcaklığına getirmiştim. Yine de baltayı menevişledim. Baltanın orta kısmına griye yaklaşan mavi bir meneviş verdim. Ağza doğru bu renk 260-270 derecelerin kahverengisi idi.
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2010, 23:14:57 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 16 Ocak 2011, 17:18:51 »
Sapı paracord mu saracaksın yoksa ahşap mı yapacaksın sorusun yanıtı artık belli. Yanıt "C şıkkı" yani sap deri sarma bir sap.

Bir kaç delik yardımıyla sapa deri bir şerit sardım. Eli dolduran rahat ve güvenli bir tutuş elde ettim.

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #16 : 16 Ocak 2011, 17:27:42 »
Deri yakışmış ve baltayla bir bütün olmuş :2up bunu görünce diğerlerinden vazgeçer insan. Eylem ellerine sağlık çok görkemli bir şekilde bitti, tebrik ediyorum.
( bu sardığın deri eski dikiş makinalarının deri kayışlarına benziyor gibi)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 16 Ocak 2011, 17:33:10 »
Onlardan denilebilir.  ;) Bu yuvarlak deri kayışlar çeşitli çapta ve renkte bulunabiliyor. Bizim Singer'de bu kayışların siyahından vardı ve sanki 5 mm'liklerdendi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #18 : 16 Ocak 2011, 17:43:53 »
Şok güzzell olmuş yahu Eylem, bununla odun kesmek çok keyifli olmalı  :2up Kabzadaki öne doğru çıkıntı son derece işlevsel harbiden, deriyi sarmadan önce farketmemiştim bu detayın güzelliğini... Deri acaip yakışmış...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #19 : 16 Ocak 2011, 18:03:18 »
Eline saglik, hakikaten resimlere bakinca bunu elime alip birseylere vurmak geldi icimden.

not. disbukey agiz cok guzel oldu, boyle bir agzi simetrik yapmak zordur, tekrar eline saglik
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy