Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap stablizasyon malzemesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ahşap stablizasyon malzemesi
« : 22 Nisan 2012, 12:15:12 »
Vakumlu kazanlarda ahşap stablizasyonu için herkes farklı malzeme kullanıyor. Son zamanlarda yağ kullananlara bile rastladım.

Burada bu malzemeleri artsıyla eksisiyle tartışalım istedim.

Siz hangi kimyasalı kullanıyorsunuz?
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Ahşap stablizasyon malzemesi
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2012, 13:30:11 »
stabilizasyon için yağ kulananlar ahşabın naturelliğini bozmamak için saftol ,tung yağı v.s gibi yağlarla bu işlemi yapıyorlar

bu konuda kulanacağınız kimyasalın öncelikle sağlığa zararlı olması şartı aramak lazım benim denemelerimde b72 den selulozik vernik poliüratan vernik hatta boya bile kulandım  bu konuda b72 bayağı iyidir
birde inceltilmiş çift kompatentli vernikler gayat güzel oluyor ama vakumu iyi yapmak şartı ile güzel oluyor yoksa sadece 1-2mm lik bir alana vakum yapabiliyorsunuz.

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2012, 14:44:20 »
Akrilik Vernik denedim en son Özgür'ün tavsiyesiyle, sonuç iyi, pahalı olması biraz kötü. Benim klima kompresörü bozması vakum pompası en fazla 620 mm/hg vakum yapıyor. 700-750 civarı olan profesyonel vakum miktarlarına göre düşük, bu yüzden süre uzuyor ve tineri biraz fazla atıyorsun mecburen.

Bu arada bir de polisan'ın emprenyesini denedim, malzeme termoplastik reçine, akışkanlığı çık iyi, sonuç da fena değil. Ancak en iyi sonuç yine de Akrilik Vernikte.

Boyama için doğal pigmentlerle deneyler yapıyorum. Birazdan kırmızı şarap emprenye etme planım var. Bakalım beyaz bir ahşabı morumsu bir hale dönüştürebilecek miyim? Eğlenceli bir uğraş  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2012, 15:30:15 »
Selamlar değerli dostlar bendeniz de tung yağı ile stabilizasyonu denedim ,denemelerimden birinde stabilize edilmiş ahşabı 100-120 derecede fırınlama yaptım sonuçta yağın bir bölümü ahşaptan sıcaklık sebebi ile ahşaptan aktı fakat kalan kısmı adeta bir balmumu gibi ahşabın üzerinde kurudu.Daha sonra zımpara esnasında hemen hemen bütün katmanlarda bulunduğunu gördüm,yanlız bu denemenin bir kötü tarafı katılaşmaya başlayan tung yağı zımparayı çok çabuk bir şekilde doldurduğunu gördüm ve hiç bir şekilde de zımparadan temizleyemedim,bütün bunlara rağmen tung yağı ile yapılan stabilizasyon işlemi bana göre başarılı oldu diyebilirim.Birde ahşaba son işlemi yaptıktan sonra bile yağın varlığını hissedebiliyorsunuz hatta bir bez ile iyice parlattıktan sonra gayet güzel bir sonuç ortaya çıkıyor fakat bir süre sonra yani bir kaç gün sonra ahşabın yüzeyi sanki yeni yağlanmış gibi yağlanıyor ve biraz matlaşma ve yapışma hissi oluşuyor bunu kuru bi r bez ile silince tekrar parlıyor.Akrilik su bazlı vernik ile de deneme yapacağım neticeleri burada paylaşırım.
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 22 Nisan 2012, 16:55:33 »
Yağlı bileşikleri tercih etmememin nedeni epoksinin yapışmasını önlemesi. Ancak bitmiş ve yapıştırılmış bir kabzada uygulardım yağlı stabilizasyonu.
Tung yağını denemedim, ancak bladeforums gibi yerlerde bakındığımda bazısının danish oil (danimarka yağı) denilen, 24 saatte kuruyarak sertleşen bir yağ kullandığını gördüm. Hemen hemen reçine stabilkizasyonuna yakın sonuçlar elde ediyorlar.

Ertuğrul, bu arada kaynaklar güvenliyse vakumdan sonra aynı tankta 4-5 bar basınçla güzel bir netice elde edebilirsin. Sonuçta pasif olarak ahşap boşluklarına işliyor reçine ya da yağ ama basınçla girmediği yerlere de zorlamış oluyorsun. Vakumla stabilizasyon denemelerini bitireyim seninki gibi bir basınç odası yapma planım var...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 22 Nisan 2012, 17:12:03 »
Ertuğrul, bu arada kaynaklar güvenliyse vakumdan sonra aynı tankta 4-5 bar basınçla güzel bir netice elde edebilirsin. Sonuçta pasif olarak ahşap boşluklarına işliyor reçine ya da yağ ama basınçla girmediği yerlere de zorlamış oluyorsun. Vakumla stabilizasyon denemelerini bitireyim seninki gibi bir basınç odası yapma planım var...

Hem basınç hem vakum bu çok iyi fikir işte. Ama benim projeyede tadilat gerekecek. Keşke daha önce aklıma gelseydi.
Vakum manometresi basınç altında bozulur diye düşünüyorum. O yüzden vakum manometresinin altına bir vana koymak gerekecek, vakum işi bitip basınca geçince vana kapanır manometreye basınç gelmez. Diğer taraftan kapağa bir de basınç manometresi eklersek güzel olur. Onun altına vana şart.
Keşke hem vakumu hem de basıncı ölçebilen manometreler olsa. Yoksa var mıdır acaba? Bir araştırayım.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 22 Nisan 2012, 19:24:37 »
Aynen  Ertuğrul, bence özel bir manometre ile uğraşma, bit "T" iki tane de vana işi bitirir. Girişte de iki vana bir T ile hem vakum pompasını hem de kompresörü bağlar hale getirebilirsin...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 22 Nisan 2012, 19:39:41 »
Bir öneri, kaynaklara her ne kadar güven duysanda, yinede test amaçlı; içine tamamen su doldurup kopmresörle bir test yap derim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 22 Nisan 2012, 23:18:46 »
Sefa usta, doğrusun, basınç işi şakaya gelmez...

Kipmen Sanat web sitesi

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #9 : 22 Nisan 2012, 23:31:59 »
Merhaba,
Bende kazanın test edilmesinden yanayım.
Özellikle işin içinde gazaltı kaynağı var ise  ;)

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 30 Nisan 2012, 00:53:06 »
Bu arada ben de hazır stabilizasyon tertibatını oturtmaktayken çok iyi bir fikir verdiniz. Stabilizasyonda akrilik vernik kullanıyoruz, ancak sertleştirici ve tiner de katarak tek bir vakum odasında işlemi yapıyoruz. Sizin getirdiğiniz çözüm ilginç bir şekilde işe yarar gibi görünüyor. Bir vakum odasında akrilik reçine emprenye edilir, ardından diğer odada sertleştirici. Bu sayede reçine israfı olmaz, emprenyeyi de daha uzun zaman uygulayabiliriz, donma zamanı olmadığından reçinede daha uzun süre vakumlanabilir. Denemek lazım hemen  :2up

Vakum stablizasyonda kullanılabilecek akrilik verniğin markasına hala ulaşamadım. İnternette yaptığım araştırmalarda hep karşıma maketçilikte kullanılan küçük tüplerde satılan, miktarı küçük olmasına rağmen fiyatı büyük ürünler çıktı. Benim vakum kazanına en az 2 litre koymak lazım. Hiç hesaplı değil.

Aslında aklıma selülozik dolgu verniği daha çok yatıyor. Tabii ki selülozik tinerle iyice inceltilmiş olarak. Selüloz bazlı olduğundan ağaçla daha iyi bütünlük kuracağı fikrindeyim.

Ancak şu kullanılan akrilik verniğin markasını öğrenebilirsem, bu malzemeyi de araştırmak isterim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 30 Nisan 2012, 01:10:44 »
Benim bulduğum Dupont Duxone DX48 akrilik son kat ve DX20 sertleştirici. Bunun yanında bir de DX34 akrilik tiner aldım. Bunların hepsi birden toplam 65 lira tutu. toplamda 1 litre vernik, 0.5 litre sertleştirici ve 0.2 litre tiner tani 1.7 litre hacim kaplar.

Bunun dışında poliüretan vernik kullananlar var dışarda. İyi bir vakum ve basınçla tipik marin epoksileri de iş görür, epoksi tinerle incelterek. Bende denemeler devam ediyor, daha denenecek bisürü şey var boya dükkanlarında  :)
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2012, 04:52:34 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #12 : 16 Mayıs 2012, 02:32:11 »
Benim klima kompresörü bozması vakum pompası en fazla 620 mm/hg vakum yapıyor.

Emre Usta, Vakum pompasını tamamen boş kapta denedin mi?

Şunu demek istiyorum. İlk testlerimde, içinde reçine olmadan kazanı vakum yaptığımda -730 mmHg değerini görmüştüm.

By ertarda at 2012-04-26

Daha sonra gerçek stablizasyon ortamında benim makine de -640 mmHg'yi geçemedi. Önce bir yerlerde arıza var diye düşündüm. Boş kazanla yeniden denedim. Sonuç yine -730 mmHg.

Benim teorim şu. Vakum değeri -620 -640 mmHg değerlerine geldiğinde negatif basınç nedeniyle reçine içindeki solventler sıvı halde kalamıyor. Sıvı fazdan gaz faza geçişteki hacim artışı vakum değerini düşürüyor. Vakum pompası kazanın içinden ne kadar gaz çekip dışarıya atarsa, o kadar solvent tekrar sıvı faza dönüşüp ortalama -630 mmHg basıncını tekrar dengeliyor.
Bu tezimi destekleyen bir neden de şu. Vakuma başladığımda ortada hiç koku yok iken, vakum değeri -620 mmHg'lere geldiğinde solvent kokusu almaya başlıyorum. Sanki vakum pompası dışarıya hava değil de solvent gazı atıyormuş gibi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 16 Mayıs 2012, 09:03:27 »
Geçenlerde bir belgesel vardı. Uzay boşluğunda olanları anlatıyordu. İnsanın tükürüğü bile buharlaşıyordu basınç düşünce. Hatta bu kaynama şeklindeydi. Damarlarınızdaki kan bile kaynar deniyordu. Bizdeki durum da sıvıların buharlaşma sıcaklığının düşük basınç nedeniyle oda sıcaklığına inmesi hali demek ki...

Bu buharlaşma etmenini de düşünerek aklıma şöyle bir yordam geliyor:

1- Ahşap herhangi bir stabilizasyon ürünü yokluğunda, yüzeyden biraz yukarı kaldırılıp vakuma konulur. Vakumda bu basınç yükselmesi sonlanana kadar tutulur. Böylece düşük basınç ile hem tüm sıvılar dışarı atılmaya çalışılır hem de bu buharlaşmaya zaman verilerek arda kalan sıvı da buharlaştırılır.

Bu yöntemde ahşabı zeminden yukarı kaldırmak için zemine tel bir raf konulabilir yahut zemine çakıl taşları konulabilir.

2- Ahşap bu sefer stabilizasyon ürünü ile birlikte vakuma konulur.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 16 Mayıs 2012, 09:59:31 »
Geçenlerde bir belgesel vardı. Uzay boşluğunda olanları anlatıyordu. İnsanın tükürüğü bile buharlaşıyordu basınç düşünce. Hatta bu kaynama şeklindeydi. Damarlarınızdaki kan bile kaynar deniyordu. Bizdeki durum da sıvıların buharlaşma sıcaklığının düşük basınç nedeniyle oda sıcaklığına inmesi hali demek ki...

1- Ahşap herhangi bir stabilizasyon ürünü yokluğunda, yüzeyden biraz yukarı kaldırılıp vakuma konulur. Vakumda bu basınç yükselmesi sonlanana kadar tutulur. Böylece düşük basınç ile hem tüm sıvılar dışarı atılmaya çalışılır hem de bu buharlaşmaya zaman verilerek arda kalan sıvı da buharlaştırılır.

Bu yöntemde ahşabı zeminden yukarı kaldırmak için zemine tel bir raf konulabilir yahut zemine çakıl taşları konulabilir.

Evet yeni bir deney konusu. İşlem öncesi ve sonrası ahşabı tartarak içinden ne kadar su attıldığı da ölçülebilir.

« Yanıtla #15 : 16 Mayıs 2012, 15:52:09 »
Emre usta, vakum pompası yerine kompresörünün emişini vakum pompası yapsan güzel olmaz mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 16 Mayıs 2012, 17:46:24 »
Emre usta, vakum pompası yerine kompresörünün emişini vakum pompası yapsan güzel olmaz mı?
Kompresörüm sizlere ömür, tamir ettirmem gerek  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #17 : 20 Mayıs 2012, 12:20:46 »

8 adet 9 mm x 45 mm x 140 mm gül ağacının önce ağırlıklarını ölçtüm, sonra  tanka atıp vakumladım. Vakum'da 30 saat kaldıktan sonra çıkarıp tekrar tarttım. Hiç bir ağırlık değişimi yoktu. Sanırım ahşaplar tam anlamıyla kuru idi. Ağırlık kaybetmediklerine göre demek ki içlerinde su muhtevası yoktu.
Ancak nispeten yeni kesilmiş kurumasını bekleme lüksümüz olmayan ahşap malzemede bu yöntem denenebilir.

avgökmen

• 66
  • Meslek: Avukat
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #18 : 20 Mayıs 2012, 12:54:38 »
Değerli arkadaşlar. Yurt dışında satılan ağaç stabilizasyon kimyasallarından alıp kullanan oldu mu. Tecrübelerini paylaşır ise memnun olurum. Ayrıca ambalajını yada küçük bir numune gönderebilir iseniz belki  bir kimya mühendisi arkadaşımız sizler için bir bileşen hazırlaya bilir. Saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2012, 15:12:01 »
Akrilik reçine ile deneme yaptım. 1 saat vakum, 1 saat reçine içinde bekletme, 2 gün kurutma sonunda:

1- Ceviz kökü. 1 santim kalınlığında kabza malzemesi stabilize edilmemişiyle karşılaştırma sonunda %20 oranında ağırlık arttı, merkezine kadar işlemiş, çatlaklar, boşluklar tamamen kaplanmış, renk biraz koyulaşmış.
2- Zeytin kökü: 3 santim kalınlığa kadar işlemiş, ağacın bünyesi yağlı ve çok sıkı olduğundan ağırlık artışı fazla değil ancak tüm çatlaklar ve boşluklar kapanmış.
3- Demir ağacı. 1 santim kalınlıkta merkeze kadar işlemiş, ağırlık ciddi artmış, ton biraz koyulaşmış.
4- Mandaboynuzu, ağırlık %10 civarı artmış.
5- Geyik boynuzu, 2 santim çapta merkeze kadar işlemiş, ağırlık %25 kadar artmış. Tonda hiçbir değişim yok. kesitte malzeme son derece sıkı bir dokuya kavuşmuş, ortadaki sarı tabaka bile işlenebilecek hale gelmiş.

Sonuçta son derece memnun kaldım. Elimdeki kullanmaya korktuğum, sudan etkilenmesinden çekindiğim malzemeyi gönül rahatlığı ile kullanabileceğimi hissediyorum.
Vakum - 620 mm/hg. Sanırım daha kuvvetli vakumda işlem hızlanacaktı, kabarcıkların çıkması ancak 40 dakika sonunda durdu. Reçineye göre akrilik tiner oranı %25, sertleştirici %50.

Kipmen Sanat web sitesi