Bıçak Sanatı - Forum

yeşil bileşik beyaz bileşik vs polisaj

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
yeşil bileşik beyaz bileşik vs polisaj
« : 16 Şubat 2010, 09:09:28 »
arkadaşlar ozellikle emre ve sefa ustalar bu bıçakların bitimine yakın kullanılan ahşap ve metal yüzeylerin son dokunuşlarının yapıldıgı yeşil polisaj bileşiği hakkında bilginiz var mı. ornegin bir ara benim polisajimi yaptırdıgım ustada gordugum mavimsi bir tebeşir benzeri madde ile cilalama yapıyorlardı. bu konuyu biraz açalım mı?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: yeşil bileşik beyaz bileşik vs polisaj
« Yanıtla #1 : 16 Şubat 2010, 09:35:23 »
gerçekten benimde bu konuda hiçbir bilgim yok.
hayatımda hiç polisajla birşey parlatmadım :-\ nedir bu beyaz, yeşil, mavi olayı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 16 Şubat 2010, 12:06:51 »
Bende mavi ve kahverengi katı cila var. Bu polisaj cilalarından mavi olanını metal, kahverengiyi ahşapta kullanıyorum.

Bu konudaki elimdekileri arttırsam daha iyi olurdu diye düşünüyorum ama yine de elimdekiler halen çok işimi görüyor

Bu konuda söyleyebileceğim cilalama tekerlerinin her bir cila ve cilalanan madde için farklı olmasının iyi olduğu...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 16 Şubat 2010, 12:57:16 »
Öncelikle polisaj disklerini iyi seçmek gerek. Beyaz ve sıkı dokunmuş/dikişli pamuklu keçelerden kullanıyorum.
Doğru polisaj diski hazırlamak da önemli. Polisaj cilasının seçimi de önemli, en önemlisi ise güvenlik.

Polisaj keçeleri her malzeme ve her tip cila için tek olmalı. Yani ahşapta kullandığınız beyaz cila için ayrı bir keçe, pirinçte kullandığınız beyaz için ayrı, bakır için ayrı vs...

Keçeyi hazırlamayı ben şöyle yapıyorum: Keçenin polisaj yapan ucunu tamamen önce beyaz ahşap yapıstırıcısı ile kaplıyorum, bunu yapmazsam lifler zamanla gevşiyor ve bıçakta bırakmak istediğim keskin hatları yok ediyor. Diski sonra çevirirken ısı tabancası ile ısıttığım ve sıvılaşan cilayı keçeye sürüyorum. Sürülen cilanın yanında bir okadarı etrafa saçılıyor ama başka türlüsünü bulamadım. Isıtmadan cilayı tutarsanız çok ince bir toz katmanı geçici olarak keceye bulaşır ancak parlatma işleminde uçar gider çoğu. Sonra bu karmanın üstüne ince bir tutkal tabakası çekip tutkal donunca bir daha bir cila katmanı bırakıyorum böyle gidiyor, genelde 4-5 tabaka yapıyorum bu şekilde. Yoğun bir şekilde parlatma da yapsanız çok uzun zaman bu keçe iş görüyor...

Metalde (çelikte kullanmıyorum, balçaklar ve pinler için) kaba olarak gri, ince olarak mavi cila, en son cila olarak da pembe kullanıyorum. Mikarta için sadece 600 - 800 kum zımparadan sonra mavi kullanıyorum eğer parlaklık istersem. Ahşapta polisaj kullanmıyorum, ancak balmumu ve carnouba wax kaplı bir keçe ile parlaklık ve suya dayanım istediğim kabza ve kılıflarda parlatma için kullanıyordum, son zamanlarda bunu yapmıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #4 : 16 Şubat 2010, 17:36:16 »
elbette her malzeme için farklı teker kullanmakta yarar var ama işin aslı bu iş pek pratik değil, her seferinde teker değiştirmek sizi kimi zaman işten vazgeçirebiliyor. Piyasada satılan mavi renkli parlatma pastalarını tüm metallerde kullanabilirsiniz. Ben zaten ahşap için polisaj kullanmıyorum, kullanacak olsaydım polisaj bezinin yüzeyini iyice temizlerdim. Polisaj tekerinin yüzeyi kirlenmişse ki kirlenir bu durumda yüzeyin temizlenmesi gerekir, bu işlem polisaj tekerinin balansını almaya benzer. temizlik için uyguladığım yöntem de bir demir testeresi laması kullanıyorum. Hatta önce eski bir ağaç şerit testere parçasıyla yaptıktan sonra demir testeresi kullanılırsa daha çabuk sonuç alınıyor. Yöntem şöyle; makina çalışırken testereyi dişler tekere 90 derece gelecek şekilde sağlamca tutuyorsunuz, aralıklarla testereyi çekip yeniden yapıyorsunuz, bunun ardından demir testeresiyle aynı işlemi yapıyorsunuz ve bez ağızları temizlenmiş oluyor. Bu işlem TEHLİKELİDİR polisaj işlemine eli yatkın olmayan birinin denemesi ölümcül kazalara yol açabilir, polisajda çalışmak ta öyle. İşlemi yaparken mutlaka maske ve kapalı gözlük kullanın, ortalık bir sürü pamukcuk dolar. Parlatma yaparken de kalıp şeklinde ki pastadan arada sırada bez tekere sürmelisiniz.
Kendisi parlatma pastası yapmak isteyen olursa pasta içeriğini ve nasıl yapıldığını anlatırım ama külfetli iş uğraşmaya değmez, hazır almak en iyisi.

durukan

• 774
« Yanıtla #5 : 16 Şubat 2010, 18:38:33 »
her üçüüzede içten teşekkür ederim.  bence teknik-pratik kösesinde bnlar ıresimli anlatmalısınız. ben bilsem anlatırdım. mesela sefa ustam balans alma işlemini anlatabilir.  veya istedigi başka bir şeyi. ogretici bir forum oldugumuz için bu konunun eksik oldugunu hissediyorum.

« Yanıtla #6 : 16 Şubat 2010, 21:16:00 »
Bez tekeri değiştirdiğimizde bu balans alma işini mutlaka fotoğraflarım. Bşka bir şeyi derken ::)

durukan

• 774
« Yanıtla #7 : 16 Şubat 2010, 22:21:49 »
şşimdilik o da yeter..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2010, 11:55:00 »
elbette her malzeme için farklı teker kullanmakta yarar var ama işin aslı bu iş pek pratik değil, her seferinde teker değiştirmek sizi kimi zaman işten vazgeçirebiliyor. Piyasada satılan mavi renkli parlatma pastalarını tüm metallerde kullanabilirsiniz. Ben zaten ahşap için polisaj kullanmıyorum, kullanacak olsaydım polisaj bezinin yüzeyini iyice temizlerdim. Polisaj tekerinin yüzeyi kirlenmişse ki kirlenir bu durumda yüzeyin temizlenmesi gerekir, bu işlem polisaj tekerinin balansını almaya benzer. temizlik için uyguladığım yöntem de bir demir testeresi laması kullanıyorum. Hatta önce eski bir ağaç şerit testere parçasıyla yaptıktan sonra demir testeresi kullanılırsa daha çabuk sonuç alınıyor. Yöntem şöyle; makina çalışırken testereyi dişler tekere 90 derece gelecek şekilde sağlamca tutuyorsunuz, aralıklarla testereyi çekip yeniden yapıyorsunuz, bunun ardından demir testeresiyle aynı işlemi yapıyorsunuz ve bez ağızları temizlenmiş oluyor. Bu işlem TEHLİKELİDİR polisaj işlemine eli yatkın olmayan birinin denemesi ölümcül kazalara yol açabilir, polisajda çalışmak ta öyle. İşlemi yaparken mutlaka maske ve kapalı gözlük kullanın, ortalık bir sürü pamukcuk dolar. Parlatma yaparken de kalıp şeklinde ki pastadan arada sırada bez tekere sürmelisiniz.
Kendisi parlatma pastası yapmak isteyen olursa pasta içeriğini ve nasıl yapıldığını anlatırım ama külfetli iş uğraşmaya değmez, hazır almak en iyisi.

Eğer güçlü bir polisaj motoru ise çok daha tehlikeli  ???
Açıkçası bizim içimizde polisaj sadece küçük alanlarda ve kısa sürelerde yapılan bir iş. Bunun için benim polisaj için kullandığım motor, modifiye bir 1/4 beygir taş motoru. Keçeler de tam sabit durmuyor, bu sayede bıçağı keçeye kaptırıp ölümcül kazalar geçirmekten kurtuluyorum, bıçağı kapacağına alet duruveriyor, özellikle elinizde jilet kadar keskin bir bıçak varken çok önemli bir özellik bu. Eskiden bir kere deneyip bıraktığım 1 beygirlik bir polisaj motoruyla az daha hayatımdan oluyordum, bunun için bıcak sanatı ile uğraşanların güvenlik açısından motoru güçsüz seçmelerinde yarar var...
Tam yüz koruma çok önemli polisajda, ve ince partiküllere karşı solunum koruma şart.
Devir olarak genelde sanayide 3600 gibi devirler kullanılır, ancak bizim işte 1700 küsur devirler iş görür daha hızlısı daha tehlikeli...
Güçlü bir polisaj motoru ile bıçak parlatmak tam anlamıyla rus ruleti oynamaya benzer. 2 yıl 3 yıl bişey olmaz ancak 4ünçü yıl bıçağı kaptırırsınız keçeye, ya da 10 yıl sonra. Bundan sonrası tamamen şansınıza kalmış.
Bir örnek: güçlü ve hızlı polisaj motoru ile bıçak parlatma girişimlerinden birisi:
(kaynak:http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=696810) . Bu ustanın (Arthur Washburn) geçirdiği kazanın sonucunda sağ baş parmağı tamamen kopmuş, tekrar yerine dikilmesinin maliyeti 10bin dolar  ??? )...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 17 Şubat 2010, 18:45:28 »
Konuya hakim olmayan, deneyimi olmayan arkadaşların polisaj kullanmaları bence sakıncalı. Öte yandan çalışmayınca da deneyim kazanamayacaklar :( Bu durumda en iyi seçenek zayıf motor kullanmak, ho kaptırmışsanız parça elinizden kaçmışsa zayıf motor da olsa tehlikeli. Polisaj için bir diğer seçenek kıvamlı parlatma macunları, bu macun-pastalarda polisajın yaptığı her işi yapıyor. En son Metylan marka kullandım, Koçtaşta her daim var. Bezle uyguluyorsunuz ve tüm metal yüzeyler, eğer iyi zımpara yapmışsanız ayna gibi oluyor. Tavsiye ederim ( parmakta yerinde kalır 8))

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2010, 20:29:29 »
Ufak işler için Dremel gibi yüksek devirli el aletleri gayet faydalı. Tabi polisaj ufak da olsa bu evin salonunda yapılır anlamına gelmiyor. Her tarafa çamur gibi parçacıklar uçuşuyor.  :o Aman diyyim.

Bu işleri yaparken çalışmanızı bir sistem çerçevesinde yapmanız gerek. Kesici yüzeyleri bantla falan maskelemek olsun, daha güvenli tutuş yöntemlerini seçmek olsun, kapma ihtimali daha az olan malzeme kullanma olsun bu konuda üzerinde düşünülmesi gereken çok şey var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 23 Şubat 2010, 14:58:11 »
Kendi ortamımdan bir iki fotoğraf:

Metal cilasını bu kumaş diskle yapıyorum. Diski tavsiye üzerine seçmedim ama sonuç beni üzmedi.

Ufak disk bir keçe. Kahverengi cila ile ahşapta kullanıyordum ama bir kere pirinçte kullanmak gördüğünüz renk farkını vermeye yetti. Bundan sonra bu disk pirinç için kullanılacak... Neyse ki ahşap için yeni bir disk alabildim.

Pembeyi yakında aldım. Kahverengi cila biraz daha yumuşak olsa hoş olurdu.

Cilaladığım bir civata başı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

i_batar27

• **
  • 64
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: hatay
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2012, 23:28:06 »
hocam ahşap sapları bakır cilası ile parlatın......süper bi damar görüntüsü oluyor......ayrıca keçe yerine çeliği parlatırken bez kullanmak daha iyi hem keçe gibi malzemeyi tutmuyor......keçedeki problem cilanın azalıp yapışkan bir özellik kazanması.....keçe sonuçta yünden yapılıyor fazla ısınınca yapışıyor.......

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #13 : 14 Mart 2014, 21:23:47 »
Piyasada gördüğüm pembe, mavi, kahverengi, yeşil, beyaz cilalar var. Bir de don yağı(domuz yağı diye de geçmekte. Bunların kullanımı neye göre nasıl ve sırası ne olmalıdır?
Okinawian

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #14 : 14 Mart 2014, 23:54:23 »
şu anda üzerinde çalıştıgım profilin parlak olmasını istedim. kot kumaştan 4cm çapında 5 adet daire kestim. üst üste koyup bir boruyla bastırdım ve borunun ortasından japon damlattım. dogal olarak yapıştırıcı damlattıkça daire şeklinde büyüdü 1.5-2 cm kadar. kuruyunca tam ortasından deldim ve dremelin ucuna bagladım.. pirinç balçagı 2000 kum zımpara geçtikten sonra bu kot keçeyle parlattım sonuç umut verici. henüz sadece kuru denedim. cilayla muhakkak daha iyi olacaktır.
bu arada, dremel bile az da olsa tehlike arz ediyo. güçlü motorları hiç düşünemiyorum. sonuçta çoğumuz bu işi hobi olarak yaptıgı için bu tür makinalarda çok acemi kalacaktır. riske hiç gerek yok
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #15 : 15 Mart 2014, 13:41:28 »
Bu yeşil maddeyi ben 4 senedir bıçak bilemede kullanmaktayım... Derinin üzerine sürerek son strop olarak kullanıyorum. Yeşil madde chromium oxide (krom oksidi)'dir... kalınlığı 0,5 micron (taşına göre 40000grit +) değerdedir... sert pastel kalem formunda gelir..

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #16 : 15 Mart 2014, 21:58:44 »
Bu yeşil maddeyi ben 4 senedir bıçak bilemede kullanmaktayım... Derinin üzerine sürerek son strop olarak kullanıyorum. Yeşil madde chromium oxide (krom oksidi)'dir... kalınlığı 0,5 micron (taşına göre 40000grit +) değerdedir... sert pastel kalem formunda gelir..

Merak ettiğim cevaplardan biri buydu. Demek ki balsa masatta onu kullanacağız. Maviden ve met-par dan randıman alamamıştım.

Az önce Pferd kataloğuna baktım onda da başka şeyler yazıyor. Her markanın polisaj cilası rengi farklı sanırım.
Okinawian

Doğaç

• 68
  • Meslek: Öğrenci (Veteriner Hekimliği)
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #17 : 15 Mart 2014, 22:07:36 »
Daha önce malzeme tedarikinde sormuştum konu içinde ama burada da benzer konu konuşuluyormuş. Pembe, gri ve yeşil pastalar arasındaki fark nedir? Yıldız Cila'nın sitesinde hepsine birden kesici denmiş fakat aradaki farkı merak etmekteyim.

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #18 : 16 Mart 2014, 23:54:44 »
http://www.sharpeningsupplies.com/Green-Honing-Compound-P26C11.aspx

Bahsedilen yeşil bileşiği ve hakkındaki basit bilgileri (ingilizce olarak) yukarıdaki linkte görebilirsiniz... Burada rengi biraz açık ve parlak çıkmış... Normalde daha koyu yeşil olarak gelmektedir...

Ayrıca bu web sitesi tamamen bileme üzerine olup, buradan bileme ile ilgili birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.. Sitede satılan marka ürünlerin %90'ını geçmişte kullandım...Tecrübe ettiğim kadarı ile sorularınıza memnuniyetle cevaplayabilirim...

Doğaç

• 68
  • Meslek: Öğrenci (Veteriner Hekimliği)
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #19 : 17 Mart 2014, 00:25:57 »
Site gerçekten güzelmiş verdiği bilgiler, ürün çeşitliliği. Ama sanırım bizim yıldız cila ile bu sitedeki cilaların farkı var. Mesela yıldız cilada aya parlaklığı için mavi tavsiye ediliyor o kesin. Fakat burada yeşil. Renkler arasında bir standart yok sanırım.

Ama yine de son bileme için ayna parlaklığı verecek bir pastadan söz ediliyorsa benim mavi pasta almam doğru olacaktır.

Teşekkürler.